Zalety, jakie posiada pietruszka

Warzywa i zioła są niezwykle zdrowe, bogate w witaminy oraz minerały, a także błonnik, dlatego też powinni się stać składnikiem naszej codziennej diety. Powinni je spożywać nie tylko wegetarianie, którzy nie jedzą mięsa i nabiału, ale również ci, którzy nie unikają produktów zwierzęcych. Jednym ze szczególnie wartościowych jarzyn okazuje się z pewnością pietruszka. Korzeń pietruszki nadaje się na zupę lub sałatkę, na surowo natomiast nie jest zbyt smaczny. Zawiera sporo minerałów i witaminę C. Natomaist zielona pietruszka posiada te witaminę wyjątkowo dużych ilościach. Jest pod tym względem rekordzistka na tle innych warzyw. Dlatego też zieloną pietruszkę należy dodawać do wszystkich możliwych potraw – posypywać nią ziemniaki, zupę, surówki, pomidory na kanapce. Zielona pietruszka okazuje się najzdrowsza na surowo. Natomiast gotowana traci część sowich cudownych właściwości. Jednak nawet gotowana, zachowuje przynajmniej część swojej ogromnej zawartości witaminy C. Pietruszkę szczególnie często powinny jeść dzieci, kobiety w ciąży i sooby starsze.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)