Warto jeść szpinak

Warzywa to niezwykle cenny pokarm. Dostarczają nam wielu witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, a jednocześnie są nisko kaloryczne. Dlatego też stanowią wspaniałe danie dla osób, które pragną trochę schudnąć. Są też wskazane sportowcom, jak tez osobom intensywnie pracującym umysłowo, na przykład uczniom i studentom. Wśród warzyw jednym ze szczególnie cennych okazuje się szpinak. Jest on nisko kaloryczny, bogaty w żelazo, wapń, witaminę C. Szpinak można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Można go dodać do pizzy, zapiekanki czy innej potrawy. Można go przyrządzić na słodko lub na ostro. Można tez nie gotować go, a jedynie sparzyć i przyrządzić z niego sałatkę. Szpinak wspaniale komponuje się z czosnkiem i cebulką oraz ostrymi przyprawami, które podnoszą jego walory smakowe. Można też przyrządzić go na pół ostro, pół słodko, dodając do niego owoce, świeże lub suszone. Szpinak świetnie smakuje z żurawina i morelami, a także pomarańczami. Warto go tez łączyć z papryka oraz z pomidorami.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)