Pomidory i ich przetwory

Amigo pomidory… każdy chociaż raz w swoim życiu słyszał ten fragment piosenki, która wychwala zalety tego nieocenionego warzywa. Delikatna skórka, soczysta czerwień i przepyszny smak. Pomidory są świetnym dodatkiem do sałatek, znakomicie smakują z przysłowiowym kotletem i ziemniakami, są idealne do marynowania. Są również głównym składnikiem popularnego ketchupu, który jest doskonałym dodatkiem do frytek, kanapek i grzanek. Większość z nas nie wyobraża sobie pizzy bez ketchupu. Mało kto jednak wie, że to popularne warzywo jest doskonałym źródłem potasu i likopenu, a tym samym ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Likopen jest odpowiedzialny za poprawę krążenia we krwi, wzmacnia układ odpornościowy i układ nerwowy. Potas jest niezbędny do prawidłowej funkcji mięśni, a tym samym wspomaga prace serca. Niedobory obu z nich są bardzo szkodliwe dla organizmu i mogą zaburzyć pracę wszystkich narządów wewnętrznych. Dlatego korzystajmy z okresu, kiedy pomidory są najlepsze, najzdrowsze i zawierają najwięcej składników odżywczych.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)