Marchew – czy rzeczywiście jest jednym z najzdrowszych warzyw?

Marchew jest bardzo zdrowym, a jednocześnie ekonomicznym warzywem. Za niewielką ceną możemy o każdej porze roku zafundować sobie świeżą porcję witamin i minerałów. Marchew jest polecana przez lekarzy jako środek przeciwcukrzycowy i przeciwpasożytniczy, obniża ona poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na zdrowie i perystaltykę jelit. Jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, możemy podawać ją surową w formie surówki na słodko lub słono oraz w formie soku. Jeśli nie lubimy smaku marchwi, możemy sok zmieszać zawsze z sokiem jabłkowym, brzoskwiniowym czy bananowym. Marchew zawiera beta- karoten, najnowsze badania dowodzą, że składnik ten wpływa pozytywnie na poprawę widzenia. Warzywo pomaga w problemach trawiennych, w stanach zapalnych skóry, w przypadkach zaburzenia przemiany materii, zapaleniu dróg moczowych (działanie moczopędne), zapobiega cukrzycy i miażdżycy. Marchew ma również bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, jest między innymi częstym składnikiem kremów i maseczek rozświetlających.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)