Dlaczego warto jeść awokado

Awokado jest dość egzotycznym jak na nasze polskie warunki owocem, jednak przekonuje się do niego coraz więcej osób. Jest bowiem kopalnią witamin i minerałów. Przede wszystkim owoc awokado dostarcza zdrowego tłuszczu, jest on dużo zdrowszy niż masło (możemy smarować nim chleb, a będzie tak samo smaczny), bowiem kwasy tłuszczowe obecne w awokado pomagają chronić mięsień sercowy. Tłuszcz zawarty w awokado nazywamy kwasem oleinowym, ma on zdolność obniżania złego cholesterolu we krwi, przeciwdziała również nowotworom prostaty i piersi. Awokado, mimo iż bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jest niestety najbardziej kalorycznym z owoców. W jednym średniej wielkości owocu znajdujemy bowiem aż 41 gram tłuszczu. Inne owoce zawierają go śladowe ilości (mniej niż 1 gram). W 100 g jest zatem aż 160 kalorii, podczas gdy bardzo kaloryczny banan zawiera ich 95. Nie należy jednak rezygnować z jedzenia awokado, oprócz tłuszczów jest bowiem bogate w likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy C oraz luteinę i zeaksantynę.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)