Czy szparagi są zdrowe

Szparagi są bardzo niedocenianym przez nas warzywem, nawet nie wiemy jak korzystnie mogą wpłynąć na nasze zdrowie i na jak wiele różnych sposobów możemy je przygotować. Są one przede wszystkim znakomitym i smacznym pomysłem na lekki wiosenny obiad dla osób, które dbają o sylwetkę lub trzymają się restrykcyjnych diet. Szparagi są niskokaloryczne,, w 100 gramach zawierają jedynie 18 kalorii. Mimo, że od nich nie przytyjemy i faktu, iż w 90 procentach składają się z wody, są świetnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu, są więc idealne dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy spowalnia również procesy starzenia, pomaga poprawić krążenie i regeneruje uszkodzone komórki. Szparagi są również bogate w witaminy A, C i E oraz beta-karoten, który poprawia kondycję naszej skóry i paznokci. Rzadko spotykana w innych produktach asparaganina wspomaga pracę nerek i znakomicie poprawia poziom nawodnienia organizmu (podobnie działa jedzenie arbuza). Wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości i zęby. Naturalny zawarty w szparagach błon nich wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)