Chili czyli z czym to się je

Przyprawy są głównym składnikiem nadającym potrawom wymarzony smak i zapach. Bez nich nie mielibyśmy takiej przyjemności z jedzenia a restauracje nie miałyby tylu wiernych klientów. Jednym z takich składników jest z pewnością papryczka chili. Spotykana jest w wielu odmianach i rodzajach. Są papryczki o nieco łagodniejszym smaku i są też takie, których sam zapach przyprawia o gęsią skórkę. Do urozmaicania potraw wybierana jest papryczka suszona, marynowana lub pokrojona na plasterki. Do przyprawiania potraw używa się papryczki w formie sproszkowanej. Ma ona nie tylko niezwykłe walory estetyczne i smakowe, ale również bardzo korzystny wpływa na nasze zdrowie. Zatem jakie są zalety spożywania tej ostrej odmiany papryki? Do głównych należą właściwości oczyszczające. Chili obniża cholesterol we krwi, a zawarta w nich kapsaicyna jest w stanie zwalczać komórki nowotworowe. Papryczka jest dodawana do wszelkiego rodzaju maści przeciwbólowych, przeciwzapalnych oraz rozgrzewających. Wspomaga również odbudowę tkanek. Jest niezwykle bogatym źródłem witamin A, C, B1, B2, B3 i B12. Dodawana do deserów lub na spożywana pod koniec posiłku przyspiesza przemianę materii i pozwala szybciej strawić pokarm.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)