O wpływie owoców na naszą atrakcyjność

Dorosły człowiek w ciągu dnia powinien zjadać 5 porcji warzyw i owoców. Jemy ich zdecydowanie mniej. A owoce i warzywa mają zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry. Jędrna, gładka, bez przebarwień jest bezdyskusyjnie atrybutem atrakcyjności. Okazuje się, że na to czy uważamy kogoś za atrakcyjnego czy nie, ma również wpływ odcień skóry. Do takich wniosków doszli szkoccy naukowcy z uniwersytetu St Andrews po przeprowadzeniu badań na grupie 35 osób w wieku od 18 do 25 lat. Badali oni również wpływ warzyw i owoców na odcień naszej skóry. Wyniki pokazały, że jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, wpływa na zmian tonacji skóry, wzmacniając jej naturalną pigmentację. Największy wpływ na odcień naszej cery ma beta – karoten oraz likopen. Znajdziemy je przede wszystkim w szpinaku, brokułach i oczywiście w marchewce. Istotne znaczenie mają też polifenole, występujące w jabłkach, jagodach oraz wiśniach. Barwniki zawarte w owocach mają tez działanie ochronne – zabezpieczają komórki przed działaniem promieniowania ultrafioletowego.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: