Grzyby- czy są zdrowe czy nie?

Często spotykamy się z opiniami, że grzyby nie zawierają żadnych wartości odżywczych, jest to jednak zupełnie błędna opinia. Ostatnie badania dowodzą, że grzyby nie tylko mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale również właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Wspomniana wartość odżywcza zależy oczywiście od gatunku i pochodzenia konkretnego grzyba. Owoce te są bogate między innymi w witaminy A, C, D, PP i z grupy B, ale są również istną kopalnią soli mineralnych, potasu, wapnia, sodu i żelaza. Dzięki dużej zawartości wody (często z tego właśnie powodu uważane za bezwartościowe) oraz błonnika, świetnie komponują się z dietą osób dbających o figurę lub walczących z nadwagą. W polskich lasach grzybów mamy pod dostatkiem i wiadomo, że najlepiej smakują te samodzielnie zebrane i przyrządzone. Jakie gatunki są jednak najbardziej korzystne dla naszego zdrowia? Najbardziej doceniane w naszym kraju są borowiki i kurki, zawierają bardzo dużo białka, wapnia, fosforu oraz witamin z grupu B i PP. Tyle samo właściwości odżywczych mają łatwo dostępne w sklepach boczniaki, które możemy przyrządzić w panierce na podobieństwo kotletów.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)