//////

Czym zastąpić cukier w diecie?

Nie bez powodu o cukrze mówi się, że to biała śmierć. Jego nadmierne spożywanie ma bardzo zły wpływ na zdrowie zębów, kości, ale także całego organizmu. Wyeliminowanie go z diety znacznie ułatwia odchudzanie. Z drugiej strony jest niezbędny – cukier dodaje mnóstwo energii na cały dzień i poprawia smak wielu potraw. Czy można go czymś zastąpić? Oczywiście, że tak. Zdrowszą alternatywa białego cukru może być cukier trzcinowy, ale tylko pod warunkiem, że jest on nierafinowany. Kolejnym zamiennikiem jest fruktoza, aż o siedemdziesiąt procent słodsza niż biały cukier. Aby posłodzić herbatę wystarczy jej naprawdę niewiele. Bardzo korzystnie na zdrowie wpływa naturalny miód. Warto po niego sięgać, szczególnie zimą. Wzbogaca smak wielu potraw, a ponadto chroni przed przeziębieniami i innymi infekcjami wirusowymi. Warto zainteresować się także cukrem brzozowym. Jest on na tyle bezpieczny, że może być spożywany nawet przez cukrzyków. Niestety, jest dosyć drogi. Najlepszym zamiennikiem dla cukru okazuje się stewia, czyli roślina 300 razy słodsza od cukru. Należy uważać także na cukier zawarty w produktach spożywczych, na przykład napojach gazowanych i sokach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *