Biała śmierć w dwóch postaciach

Powszechnie znane nam określenie „biała śmierć” używało się niegdyś dla określania popularnego cukru białego. Jest ono aktualne także i dziś. A może nawet bardziej niż kiedykolwiek indziej. Dodatkowo produkt ten znalazł swojego, równie szkodliwego dla ludzkiego organizmu, sojusznika. Jest nim tak bardzo popularna i wykorzystywana co dzień sól kuchenna. Obydwie te substancje wpływają niezwykle niekorzystnie na nasze ogólne zdrowie oraz samopoczucie. Pierwsza z nich zwiększa ryzyko zachorowania na niebezpieczną cukrzycę, miażdżycę tętnic lub podwyższony cholesterol. Ten zaś jest częstym predykatorem zachorowań na choroby serca oraz układu krwionośnego. Cukier posiada niezwykle atrakcyjny dla nas smak jednak warto pamiętać, że dużo bezpieczniejszą dla niego alternatywą może być jego brązowy lub trzcinowy odpowiednik. Sól natomiast skutecznie zatrzymuje wodę w organizmie. To zaś sprzyja przybieraniu na wadzę. Zwiększa ona także ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze. Jej Zamiennikiem może być nieco bardziej korzystna dla organizmu sól morska.

Witam na moim serwisie! Strona poświęcona jest szeroko pojętej medycynie. Wpisy jakie są tutaj zamieszczane wynikają z mojej wiedzy i dużego doświadczenia jako lekarz- posiadam 30 letni staż pracy. Jeśli masz jakieś pytania skorzystaj z formularza kontaktowego lub skomentuj wpis.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)